Η Πένυ Παπακωνσταντίνου είναι ερμηνεύτρια, μουσικός και συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρία της μουσικής, ενώ μεγαλώνοντας ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το κλασικό τραγούδι και το μαντολίνο.

Η πρώτη επαφή με την παραδοσιακή μουσική ήρθε σε ηλικία 19 ετών μέσω του Κ.Α.Λ.Μ.Ε (Κέντρο Αιγαϊακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών), όπου υπήρξε μέλος της χορωδίας Αιγαίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεοφάνη Σουλακέλη.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές , όπου και γνώρισε τους δασκάλους της, Ειρήνη Δερέμπεη (παραδοσιακό τραγούδι) και Κάρολο Κουκλάκη (πολίτικο λαούτο).

Στα πλαίσια του προγράμματος Medimuses που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό «Εν Χορδαίς» παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με την εξαιρετική ερμηνεύτρια από την Τουρκία , Melihat Gulses. Έχει υπάρξει μέλος των μουσικών σχημάτων «Αλός Απόηχοι», «Σαντουροβιόλι express», υπό την επιμέλεια του βιολιστή Κυριάκου Γκουβέντα, καθώς επίσης και της ορχήστρας «Σεμέλη», υπό την επιμέλεια του Ανδρέα Τσεκούρα. Είναι ιδρυτικό μέλος της γυναικείας ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής «Smyrna» με την οποία έχει κυκλοφορήσει τρείς δισκογραφικές δουλειές. Η ίδια ως μουσικός παίζει πολίτικο λαούτο, κρουστά και φλογέρες.

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής όπως Marta Sebestyen, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Ξυδάκης, Ερωφίλη, Σταύρος Σιόλας, Βάσω Αλλαγιάννη, Haig Yazdjian, Μάνος Πυροβολάκης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Σουλτάτου, Καίτη Κουλιά, Ζαχαρίας Καρούνης κ.α. Συμμετείχε επίσης ως ερμηνεύτρια στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004, με τη Δόμνα Σαμίου.

Το 2011, παράλληλα με την ενασχόλησή της με την παραδοσιακή μουσική, έχοντας τη διάθεση να δοκιμάσει νέα πράγματα και να πειραματιστεί με διαφορετικά ηχοχρώματα και είδη μουσικής, κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Φεγγάρι στην ταράτσα» από την δισκογραφική εταιρεία «Polytropon» σε στίχους – μουσική της Χάρις Τσεκούρα.

Τον Μάιο του 2012, έγραψε τη μουσική και ερμήνευσε το soundtrack «Από το τέλος στη αρχή», της διαγωνιστικής ταινίας μικρού μήκους «Dissolve», του Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της, με τίτλο «Ο νοτιάς των λίγων», σε δική της παραγωγή. Συμμετέχουν η ηθοποιός Καλλιρρόη Μυριαγκού και η ερμηνεύτρια Σαββέρια Μαργιολά. Στίχους – μουσική υπογράφουν η Χάρις Τσεκούρα, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαρία Καναβάκη, η Κατερίνα Δήμα ενώ η ίδια συμμετέχει γράφοντας μουσική σε 4 κομμάτια.

Η τρίτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Folk this way» η οποία περιλαμβάνει διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με μια διάθεση «fusion», κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2014 από τη δισκογραφική εταιρεία Final Touch.

To Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά «Μίλα μου σαν παραμύθι» στην οποία υπογράφει τη μουσική και την ενορχήστρωση σε στίχους της Σοφίας Μ.Καραχάλιου. Επτά μουσικές ιστορίες για την πολυμορφία της Αγάπης. Ερμηνεύουν η Σοφία Κουρτίδου,Σαββέρια Μαργιολά,Αγγελική Τουμπανάκη,Καλλιρρόη Μυριαγκού,Φένια Χρήστου,ορχήστρα Smyrna και η ίδια.

Παράλληλα γράφει μουσική για τον κινηματογράφο σε παραγωγές του εξωτερικού.